Miten pelastaa rapukämmekkä, kun sen lehdet ovat "pehmeitä ja lysyjä"?
2023/02/13

Rapujuurikas on viehättävä huonekasvi, jonka litteät lehdet ovat leikattujen reunojen koristamat, ja sen kukat ovat monipuolisia, muistuttaen rapujen saksia. Tämä tekee rapujuuresta erinomaisen valinnan juhlakoristeluun, kun se kukkii talvella, ja se on suosittu kukka- harrastajien keskuudessa. Kuitenkin joillakin ihmisillä rapujuurikas saattaa kärsiä lehtien lurpasta, mutta mikä on syy tähän? Ja miten se saadaan takaisin pystyyn ja kukkimaan kauniisti?

Kastelu kohtuudella: Rapujuuri on kuivuutta kestävä kasvi eikä se tarvitse usein kastelua. Yleensä keväällä ja syksyllä kastellaan joka 2-3 päivä, talvella joka 4-5 päivä ja kesällä joka 1-2 päivä. Varmista, että kastelu on riittävä, mutta älä anna veden kerääntyä ruukun pohjalle. On parasta kastella aamulla tai illalla välttäen kastelua kuumina aikoina, jotta lehdet eivät pala.

Oikea valaistus: Rapujuuri pitää hajavaloa ja tarvitsee päivittäin 8-12 tuntia sopivaa valoa kasvaakseen ja kukkiakseen kunnolla. Vältä suoraa auringonvaloa samalla kun estät sen pitkän aikaa varjossa. Voit sijoittaa sen hyvin ilmastoituun puolivarjoon tai käyttää varjostusverkkoa tai verhoja vähentääksesi voimakasta auringonpaistetta. Kukinnan edellä 45 päivää voit lyhentää valonjaksoa maltillisesti ja tarjota vain 8 tunnin valaistuksen päivittäin, pitäen yöt pimeinä, mikä edistää kukkien nuppujen muodostumista.

Sopiva ravinto: Rapujuuri tarvitsee sopivan määrän lannoitetta tarvittavien ravinteiden tarjoamiseksi kasvulle ja kukinnalle. Kasvukaudella käytä pääasiassa typpilannoitetta lehtien kasvun edistämiseksi, ja kukinnan aikana käytä fosfori-kaliumlannoitetta kukka-silmujen muodostumisen tukemiseksi. Lannoita laimealla nestemäisellä lannoitteella tai monilannoitteella 10-15 päivän välein varmistaen, että maa on kuiva ennen lannoittamista ja kastele heti lannoittamisen jälkeen. Käytä lannoitetta kohtuullisesti välttäen ylilannoitusta, joka voi johtaa suolan kertymiseen.

Sopiva lämpötila: Rapujuurikas menestyy parhaiten lämpötilan ollessa 15-25°C välillä. Kesällä voit sijoittaa sen hyvin ilmastoituun varjoisaan paikkaan ja käyttää sumutinta viilennykseen. Talvella voit sijoittaa sen aurinkoiseen sisätilaan tai eristää sen muovipussilla tai peitellä sen lämpimästi. Vältä lämpötilojen laskemista alle 5°C tai nousemista yli 30°C, jotta lehdet eivät pehmene tai kovetu.

Rapujuuri on kaunis ja helppohoitoinen huonekasvi, ja sen lehdet voidaan pitää pystyssä ja kauniisti kukkivina, kunhan huolehditaan sopivasta kastelusta, valosta, ravinteista ja lämpötilasta.

AD
Artigo